Waarom huilt je baby
Vanaf de geboorte huilt je baby. Het is één van de manieren waarop je baby kan laten zien dat hij of zij iets nodig heeft of aandacht en liefde van je wil.
Huilen gebruikt je baby dus als een communicatiemiddel!
Naast huilen kan je baby ook door lichaamssignalen laten merken dat hij/zij iets nodig heeft.
Deze signalen zie je alleen als je naar je baby kijkt, deze zijn niet zichtbaar of hoorbaar als je niet in de buurt bent van je baby.
Huilen is dus een krachtig communicatiemiddel, omdat je het altijd hoort, ook als jij niet in de zefde kamer bent.
Wat is normaal huilgedrag bij je baby?
Vanaf de geboorte tot de leeftijd van 6 tot 8 weken gaat je baby meer huilen.
- Van 6 tot 8 weken huilt je baby gemiddeld 2 tot 2,5 uur per dag.
- Daarna neemt het aantal uren dat je baby huilt per dag weer af.
- Rond 3 maanden is de huiltijd weer 1 tot 1,5 uur per dag.
- Vanaf 7 maanden gaat je baby nog minder huilen omdat hij/zij steeds meer gebaren en woorden gaat gebruiken. Je baby huilt nu vaak alleen als laatste redmiddel. Bijvoorbeeld bij vermoeidheid of bij stress.
Erg veel huilen komt voor bij 5 tot 40% van de baby's. Deze baby's werden vroeger huilbaby's genoemd. Het is onbekend waarom de ene baby wel en de andere baby niet veel huilt. Elke ouder ervaart het huilen van een baby anders.
Voor de ene ouder is 3 uur per dag huilen veel en voor de andere ouder is dat met 1 uur per dag!
Waarom huilt je baby?
Je baby huilt om verschillende reden.
Wij hebben de 10 meest voorkomende oorzaken voor je in willekeurige volgorde op een rijtje gezet.
- Honger
- Moeheid
- Krampjes
- Boertje laten
- Vieze luier
- Liefde en aandacht
- Tandjes
- Te warm of te koud
- Ziek
- Ongemak
Er zijn twee soorten van huilen
- Behoefte-huilen
Bij behoefte-huilen wil je baby je laten zien dat hij/zij iets van je nodig heeft. Bijvoorbeeld dat je baby honger heeft en gevoed wil worden, dat je baby moe is en wil slapen of dat je baby behoefte heeft om even bij je te zijn en lekker tegen je aan te liggen.
- Trauma-huilen
Trauma-huilen klinkt heel dramatisch, maar hoeft niet zo te zijn. Als je baby een drukke dag heeft gehad kan je baby overprikkeld zijn. Door te huilen, kan je baby deze prikkels en emoties verwerken.
Baby's huilen in hun moedertaal.
Tips als je baby huilt
Alle baby's huilen. De ene baby meer dan een andere. Er zijn verschillende dingen die je kunt proberen om het huilen te verminderen bij je baby.
- Je baby goed leren kennen
Kijk en luister naar je baby. Hierdoor ga je lichaamsignalen herkennen; Waar wordt je baby rustig van, wat vindt je baby prettig en wat niet? Vertouw op jezelf en ga op je intuitie af.
- Ritme en voorspelbaarheid
Geef je baby een vertrouwend gevoel door een voorspelbaar dagritme aan te houden. Hierdoor weet je baby wat er komen gaat. Bijvoorbeeld, zodra je baby moe wordt: in bed leggen, slapen, wakker worden, voeden op verzoek, verschonen, knuffelen, praten, spelen met je baby en alleen laten spelen en weer in bed leggen als hij/zijn moe wordt, slapen, enzovoort.
Let daarbij goed op de signalen van je baby! Je gaat hierdoor het dagritme van je baby herkennen en deze kun je aanpassen in je eigen dagritme.
- Geef je baby voldoende rust
Zeker tijdens de eerste weken is voldoende rust belangrijk. Je hoeft je baby niet aan iedereen te geven als je bijvoorbeeld kraamvisite krijgt. Ook als je baby slaapt op dat moment kun je je baby gewoon laten slapen.
- Gebruik maken van een draagdoek
Met het hulpmiddel de draagdoek kan je onderandere de troost en liefde bieden die je baby nodig heeft. Dit is fijn voor je baby en je zult merken dat je baby dan ook minder huilt.
Let er wel op dat het niet te warm wordt voor je baby. Trek je baby niet te veel kleren aan, draag je baby niet onder een dichte jas en zorg ervoor dat het neusje altijd vrij is.
- Maak het bedje kort en strak op
In een strak opgemaakt bedje kan je baby soms beter slapen omdat de armen en benen dan niet alle kanten op kunnen gaan. Je kunt het bedje zo opmaken dat de deken tot de schouders van je baby reikt, terwijl zijn voetjes tegen het voeteinde liggen. Stop de deken in, dan ligt je baby stevig.
- Leg je baby moe maar wakker in bed
Geef je baby de kans om in slaap te vallen als je tekenen van vermoeidheid ziet. Gaat je baby huilen als je hem/haar in bed legt, laat je baby eerst uit zichzelf tot rust komen. Neemt het huilen niet af, dan kan het helpen de wieg te wiebelen of om over de buik te aaien. Daarbij kun je zacht zingen of neuriën. Soms ontdek je per toeval waar jouw baby rustig van wordt.
Blijft je baby huilen dan is het natuurlijk beter om je baby te troosten. Het is niet de bedoeling dat je baby helemaal overstuur raakt. Een volgend slaapmoment kun je dan weer opnieuw oefenen met in bed in slaap vallen.
Bekijk de video 'Zes dingen die je waarschijnlijk nog niet wist' over huilende baby's.
Volg altijd je moedergevoel. Vaak heeft je gevoel gelijk!
Bron
- Stichting Opvoeden.NL
- Video:Quest
Heb je een tip of vraag laat het ons dan weten, dit kan via contact op onze website of via Facebook chat.