Veelgestelde vragen over slapen
Slaap is misschien wel het onderwerp waar ouders met jonge baby’s de meeste vragen over hebben. In dit blog probeer ik, Patricia Luppers van Bureau van Slaap, de meest gestelde vragen voor je te beantwoorden.
De vraag die wij in onze praktijk, als slaapcoach voor baby's en kinderen 0 - 4 jaar, het meeste krijgen is: Hoe leer ik mijn baby om in zijn eigen bedje te slapen?
Zeker bij jonge baby’s zie je vaak dat ze het liefst lekker dicht bij mama slapen. Dat voelt veilig en warm en je baby wordt rustig van jouw hartslag. Zo kan hij zich makkelijk overgeven aan de slaap. Zijn eigen bedje voelt in het begin heel groot, koud en alleen voor een baby. Een pasgeboren baby heeft echt tijd nodig om hieraan te wennen. Het is dus niet erg om je baby in de eerste drie maanden veel bij je te nemen. Laat je baby bijvoorbeeld slapen in een draagdoek let dan op dat je baby niet onderuit zakt met kinnetje op de borst. Meer informatie De vier van veilig dragen.
- Als je je baby wilt laten wennen aan zijn eigen bedje, doe dit dan bij 1 slaapje per dag.
Zo voorkom je te veel frustratie rondom de slaapjes en zorg je ervoor dat je baby de rest van de dag wél goed kan slapen dichtbij jou. Leg je baby niet slapend in zijn bed, de kans is groot dat hij snel, of zelfs gelijk, weer wakker wordt. Je kunt je baby helpen door hem eerst slaperig te maken in je armen en hem dan bijna slapend in zijn bed te leggen. Blijf dan even bij hem totdat hij slaapt.
Het is niet erg als je baby nu een kort slaapje doet. Door dit elke dag een keer te oefenen, zal je zien dat het steeds iets beter gaat en je dit langzaam bij meer slaapjes op de dag kunt proberen.
Een goed hulpmiddel hierbij is de wandelwagen. De kinderwagenbak lijkt een beetje op een bedje maar door de beweging help je je baby toch een beetje bij het in slaap vallen. Ga dus lekker veel wandelen om je baby te leren slapen. Hij leert dit namelijk door het heel vaak te doen en oefening baart kunst!
- Ik zie ook vaak dat baby’s alleen aan de borst in slaap kunnen vallen. Hoe bouw je dit nu af?
Borstvoeding is een fijn slaapmiddel voor baby’s. Het werkt slaapverwekkend waardoor baby’s er dus heerlijk mee in slaap kunnen vallen.
Dit is ’s nachts helemaal geen probleem maar als dit overdag ook steeds gebeurt, wordt die borst een slaapassociatie waar je kind niet meer zonder kan. Je kunt dit langzaam afbouwen door je kind steeds iets eerder van je borst los te maken en in zijn bed te leggen. Begin wanneer hij bijna in slaap valt en doe dit dan langzaam steeds iets eerder.
Probeer uiteindelijk de voeding los te koppelen van het slapen en op een iets eerder moment te gaan voeden. Help je kind dan bij het in slaap komen door bijvoorbeeld te wiegen tot hij slaperig is.
- Het afbouwen van een speentje werkt eigenlijk op dezelfde manier.
Er is natuurlijk niets mis met een speen, maar als je continu bezig bent om die speen weer terug in het mondje van je baby te stoppen dan kan het fijn zijn om dit af te bouwen. Ook hier kun je in stappen het speentje steeds iets eerder uit de mond van je baby halen. Eerst als hij bijna helemaal in slaap valt en dan in stappen steeds iets eerder. Net zolang tot je baby de speen niet meer nodig heeft om in slaap te vallen.
Nog een aantal vragen die wij, als slaapcoach, vaak tegenkomen:
- Moet mijn baby overdag in het donker slapen?
Een baby heeft de eerste 6 weken nog een omgekeerd dag- en nachtritme en slaapt vooral omdat de slaapdrang heel hoog is. Het maakt dan eigenlijk niet zoveel uit of het nu licht of donker is. Na die 6 weken kan het echter wel verschil maken. Sommige baby’s slapen heerlijk in een lichte kamer maar als jouw kleintje iets meer moeite heeft met in slaap vallen of langer doorslapen, dan zou ik je wel adviseren om de kamer overdag goed donker te maken. Elk streepje licht stimuleert de hersenen al om wakker te worden dus zorg voor goed verduisterende gordijnen en plak kieren waar licht doorheen komt af.
- Kan het zijn dat mijn baby minder slaap nodig heeft?
Deze vraag krijgen wij vaak van ouders die een wakkere, alerte baby hebben. Natuurlijk is niet elke baby hetzelfde en heeft de ene baby meer behoefte aan slaap dan de andere. Maar, alle baby’s hebben slaap nodig overdag om alle indrukken en prikkels te kunnen verwerken. Slaapt jouw baby echt bijna niet overdag, dan is het goed om uit te zoeken waardoor dit komt en wat je hier aan zou kunnen doen. Een slaapcoach of babycoach kan jou hierbij helpen.
- Moet mijn baby volgens schema slapen?
Op internet zijn veel schema’s te vinden met slaap- en voedingstijden. Ook hier zijn alle baby’s en ouders weer anders en wat voor de één werkt, werkt voor de anders juist helemaal niet. Zelf adviseer ik altijd om niet te veel te gaan sturen in het ritme van je baby. Een jonge baby kan 60-90 minuten wakker zijn en is dan weer klaar om te gaan slapen. Je baby bepaalt zelf hoe lang hij slaapt, wakker maken hoeft niet.
Wist je dat de eerste 3 maanden na de geboorte van je baby ook wel het 4e trimester wordt genoemd?
Het 4e trimester is de periode dat je baby rustig aan de wereld buiten de baarmoeder kan wennen. Daar hoort het ritme van slapen ook bij.
- Moet mijn baby in zijn eigen kamer / eigen bedje slapen?
Ouders denken vaak dat ze iets fout doen als hun baby in het grote bed slaapt of nog niet op zijn eigen kamer. Volg hierin vooral jouw eigen gevoel. Als jij samen met je baby wilt slapen, doe dit dan zeker (let wel op de veiligheid bij samen slapen)! Er komt vanzelf een moment dat jij en je baby eraan toe zijn om hem in zijn eigen bedje of eigen kamer te gaan leggen.
- Hoe laat moet mijn baby 's avonds naar bed?
Zoals gezegd kan een baby tot 6 maanden maximaal 90 minuten wakker zijn en dan mag hij weer gaan slapen. Ook in de avond mag je baby nog best een kort slaapje doen en daarna weer even wakker zijn. Op deze leeftijd is het niet erg als een baby wat later op de avond aan zijn nacht begint. Er is dus nog geen vaste bedtijd, dit kan per dag verschillen. Bij oudere baby’s komt de bedtijd meestal uit tussen 18:00 en 20:00 uur ’s avonds.
- Mijn baby slaapt niet zelfstandig, hoe moet dat straks op de opvang?
Ouders maken zich vaak zorgen over het moment waarop hun baby naar de opvang zal gaan. En logisch ook, op het kinderdagverblijf kunnen ze immers niet alle kinderen steeds in slaap helpen. Maar, vaak zie je dat het slapen op de opvang heel anders gaat. Je baby krijgt daar veel prikkels en is wat sneller moe. De andere kinderen gaan vaak ook slapen en dat maakt het voor jouw baby ook makkelijker. Soms lukt het niet maar op de meeste kinderdagverblijven willen ze heel graag samen met jou bekijken hoe het dan wel lukt. Bespreek dit dus altijd met de opvang van jouw baby!
- De andere open blogs van Patricia Luppers op Babybalance
Slapen in de eerste twee maanden & Hoe leer ik mijn kind zelf in slaap vallen & De juiste slaapomgeving voor je baby
Aanvulling van Babybalance
Binnen de kraamzorg wordt gewerkt met de landelijke richtlijnen veilig slapen. Meer informatie: La Leche League, Slapen en borstvoeding en bij Veiligheid NL, partner van Babybalance, bekijk de video Samen slapen met baby
Slaapcoach
Heb je vragen over het slapen van jouw baby die Patricia hier nog niet heeft beantwoord. Dan mag je haar altijd een mail sturen. Dan kijkt zij of ze je kan helpen! Voor meer informatie wat zij doet als slaapcoach ga naar haar website www.bureauvanslaap.nl.
Het Team
[ Noot: 'Waar we hij schrijven, bedoelden we hij/zij'.]
Heb je een tip of vraag laat het ons dan weten, dit kan via contact op onze website of via Facebook chat.