Navelstomp verzorgen
Je baby is voor de geboorte in je baarmoeder met jou verbonden via de navelstreng. Na de geboorte als de navelstreng is uitgeklopt, verloskundige checkt dit, wordt de navelstreng afgenaveld met een navelklem of een cord-ring, soms met een koortje en daarna doorgeknipt door bijvoorbeeld je partner. Bij je baby blijft er dan een klein wit geleiachtig stompje achter welke langzaam in de dagen daarna indroogt. Dit is het navelstompje.
De navelstomp is na de geboorte wit geleiachtig van kleur. Soms komt er nog wat bloed uit de navelstomp als deze net is doorgeknipt. Binnen enkele dagen begint de navelstomp in te drogen, deze krimpt en verschrompelt en kleurt helemaal zwart. Tijdens dit indrogen kan het weleens gebeuren dat de navelstomp onaangenaam gaat ruiken. Vaak denken ouders dan dat hun baby heeft gepoept. Na vijf tot tien dagen valt de navelstomp met de navelklem/cordring er vanzelf af. Onder de navelstomp kan eventueel een geel plakkaat te zien zijn. Dat zijn witte bloedlichaampjes die zorgen voor de afweer.
Vlak na de geboorte en na het afnavelen kan er uit de navelstreng bloed worden afgenomen voor het onderzoek naar de rhesusfactor van de baby. Dit gebeurt alleen als de moeder (bloedgroep) rhesus negatief is.
De navelstomp is een wondje bij je baby dat moet genezen
Hoe verzorg je de navelstomp van je baby
Zorg dat je het goed schoon- en droog houdt om infecties te voorkomen.
- Was eerst je handen met water en zeep.
- Zonodig een kopje/bakje met schoon water. Laat het kraamwater even goed doorlopen voordat je het water in een schoon kopje/bakje doet.
- Leg je baby op de commode.
- Maak de luier los, laat deze onder de billen liggen.
- Maak de navelstomp en de huid er omheen, wanneer dit nodig is, schoon met een gaasje of natte watten.
- Zonodig pak je een watje/gaasje uit het kopje/bakje met water en druk het overtollige water uit het watje/gaasje.
- Een gaasje om de navelstomp is niet nodig.
Verschoon je baby zoals gewoonlijk en laat hierbij de navelstomp boven de luier uit komen.
Dit om het indrogen van de navelstomp te bevorderen.
Net zoals op de foto hieronder.
Een "nattende" navelstomp
Om te voorkomen dat een "nattende" navelstomp blijft plakken aan de romper, kan je de navelstomp eventueel inpakken met een steriel gaasje.
- Haal het steriele gaasje uit de verpakking.
- Vouw het gaasje in de lengte open.
- Pak de navelstomp in door het gaasje over de klem te halen.
- Vervolgens wikkel je het gaasje rond de navelstomp.
- Was je handen met water en zeep als je klaar bent.
- Bij het verschonen van het gaasje eventueel deze eerst losweken met de hulp van water.
De navelstomp laat los
In de eerste dagen na de geboorte van je baby droogt de navelstomp in. Deze krimpt, verschrompelt en kleurt zwart. Er kunnen rondom en op het stompje korstjes bloed ontstaan. Laat deze vooral zitten. Deze vallen er vanzelf af. Door aan de korstjes te peuteren kan de navelstomp juist weer gaan bloeden. Als de navelstomp nog aan een klein (zijden) draadje vast zit mag je deze er niet van aftrekken of knippen. De navelstomp valt er vanzelf af en kun je bijvoorbeeld los in de luier, rompertje of kleren terug vinden.
Na het afvallen van de navelstomp (dit kan tussen de vierde en veertiende dag gebeuren) kan het naveltje nog wat nabloeden omdat het nog een wond is. Soms komt het voor dat de "nieuwe" navel in het begin weer een beetje gaat nabloeden dit gebeurt vaak door het schuren van het wondje langs de luier. Dit is niet erg en gaat vanzelf over.
Ontstoken navelstomp
Een navelstomp die stinkt en waarvan de huid rondom de navel rood en opgezet is, kan ontstoken zijn. Dit moet je altijd doorgeven aan je kraamverzorgende en/of verloskundige.
Bobbeltje wildvlees in de "nieuwe" navel
Verder kan het voorkomen dat je een bobbeltje in de navel ziet. Er groeit dan waarschijnlijk wat 'wild vlees' op de plek waar de navelstomp is afgevallen en de navel kan wat nattig zijn. Ook dit gaat meestal vanzelf weer weg. Probeer de plek zo droog mogelijk te houden.
Belangrijk: Als je na ongeveer vier weken voor het eerst naar het consultatiebureau(CB) gaat en het navelwondje is nog niet dicht. Meld dit aan de CB-verpleegkundige zodat zij het plekje eventueel kan aanstippen met zilvernitraat.
Wist je dat? Vroeger elke navelstomp met alcohol 70% werd schoongemaakt.
Dit werd gedaan om infecties te voorkomen. Uit onderzoek is gebleken dat door het gebruik van alcohol ook de goede bacteriën worden vernietigd. Deze normale, goede bacteriën zijn juist nodig om de navelstomp te helpen in te drogen en uiteindelijk af te laten vallen. Dit is één van de redenen waarom nu bij navelstompjes geen alcohol meer wordt gebruikt.
Als je baby in bad is geweest, dep je de navelstomp droog
met een schone hydrofiele luier.
Bron
- Babybalance
- Kenniscentrum Kraamzorg
- Kraamzorg handelingenboek; Navelverzorging
Heb je een tip of vraag laat het ons dan weten, dit kan via contact op onze website of via Facebook chat.