De gehoortest bij je baby
Voor de ontwikkeling van taal en het goed leren praten is een goed gehoor heel belangrijk. Het kan namelijk grote gevolgen hebben voor de ontwikkeling van je kind als het niet goed heeft leren praten. Een kind heeft namelijk taal nodig om op school te kunnen leren en om bijvoorbeeld sociale contacten te kunnen leggen.
Daarom krijgen alle baby's in Nederland in de eerste weken na hun geboorte een gehoortest aangeboden. Er kan geen gehoortest meer worden aangeboden aan baby's die ouder zijn dan 6 weken. Behalve als je hier niks aan kan doen als ouder/verzorger. Een uitzondering geldt ook als je baby veel te vroeg is geboren.
Waar en wanneer de gehoortest
Als je de geboorte van je baby hebt doorgeven aan de gemeente waar je baby is geboren, wordt automatisch het consultatiebureau op de hoogte gebracht. Je hoeft zelf niks te regelen voor de gehoortest en deze wordt door een medewerker van het consultatie uitgevoerd. In de meeste regio's wordt de gehoortest in combinatie met de hielprik afgenomen. Dat gebeurt meestal thuis, tussen de vierde en zevende dag na de geboorte van je baby.
Thuis of op het consultatiebureau
Tijdens de kraamweek komt een medewerker van het consultatie bureau langs om de gehoortest en vaak ook gelijk de hielprik af te nemen. Soms wordt er van tevoren een afspraak gemaakt, maar vaak komt de medewerker van het consultatiebureau gewoon langs.
Woon je in Zuid-Holland of Gelderland ?
Dan kan het zijn dat in sommige regio's de gehoortest (los van de hielprik) afgenomen wordt op het consultatiebureau als je baby enkele weken oud is.
In het ziekenhuis
Ligt je baby op de Intensive Care voor pasgeboreren (NICU) dan wordt er een aparte gehoortest uitgevoerd door de NICU-medewerkers in het ziekenhuis.
Je hoeft de gehoortest niet zelf te betalen.
Hoe werkt de gehoortest
De gehoortest duurt maar een paar minuten en doet geen pijn. Je baby merkt er nauwelijks iets van en slaapt waarschijnlijk gewoon door.
Tijdens de test krijgt je baby een klein, zacht dopje in het oor, waar een meetapparaatje aan vastzit. Via dit dopje wordt een zacht, knetterend geluid het oor in gezonden. Een gezond oor reageert hierop door geluidjes te maken. Een kleine microfoon in het dopje vangt deze reactiegeluidjes op. De uitslag van de test verschijnt direct op het scherm van het apparaatje. Is de uitslag bij beide oren voldoende, dan kun je er vrijwel zeker van zijn dat je baby prima hoort.
Je voorbereiden op de gehoortest
- Je baby tussen de vierde en zevende dag niet uitgebreid badderen. Er kan water in de oortjes achter blijven en dat kan de uitslag van de gehoortest beinvloeden.
- Het is belangrijk dat het tijdens de gehoortest stil is in de kamer waar de test wordt uitgevoerd.
- De gehoortest werkt het beste als je baby rustig is en slaapt.
- Je baby kan in de wieg/ledikantje of in je armen blijven liggen tijdens de test
In de video zie je hoe de gehoortest wordt gedaan.
Na de gehoortest krijg je meteen de uitslag.
De gehoortest herhalen
Soms is de uitslag van de gehoortest onvoldoende aan één of beide oren. De test wordt dan na ongeveer één week herhaald. Zo nodig volgt een week later nog een derde test. Bij de derde test wordt er een ander apparaat gebruikt.
Na de derde test: Audiologisch Centrum
Als ook de derde test geen voldoende uitslag geeft, wil dat nog niet zeggen dat je baby niet goed hoort. Er kan bijvoorbeeld spraken zijn van een tijdelijk gehoorverlies, bijvoorbeeld als je baby verkouden is. Of misschien was je baby wat onrustig, waardoor de test niet goed lukte.
Om vast te stellen wat er aan de hand is, is er meer onderzoek nodig. Dit gebeurt in een Audiologisch Centrum. Dat is een instelling die gespecialiseerd is in onderzoek naar gehoor, spraak en taal.
Tijdelijk gehoorverlies
Door vocht in het middenoor kan er tijdelijk gehoorverlies zijn. Het middenoor is het deel van de oor tussen trommelvlies en slakkenhuis. Hierin bevinden zich de gehoorbeentjes (hamer, aambeeld en stijgbeugel).
Blijvend gehoorverlies
Meestaal zit de oorzaak daarvan in het binnenoor, in het zogeheten 'slakkenhuis'. Een blijvend gehoorverlies kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een infectie tijdens de zwangerschap of zuurstoftekort tijdens de bevalling. De oorzaak kan ook erfelijk zijn.
Blijf opletten of je kind goed hoort!
Als het resultaat van de gehoortest voldoende is, betekent dit dat je kind op dat moment vrijwel zeker goed met dat oor kan horen. Toch is het belangrijk dat je op het gehoor van je kind blijft letten. Soms ontwikkelt een gehoorverlies zich pas na de gehoortest. Dit komt gelukkig niet vaak voor.
Als je twijfelt aan het gehoor van je kind, neem dan contact op met je huisarts of met het consultatiebureau.
Bron
- RIVM
- Video & Afbeeldingen: RIVM
Heb je een tip of vraag laat het ons dan weten, dit kan via contact op onze website of via Facebook chat.